fbpx

De fapt, ce este Feng Shui?

În zilele noastre Feng Shui are o semnificație destul de (ne?)clară. Puțini sunt cei care nu au auzit vreodată de aceste două cuvinte: Feng Shui. Dar din păcate, cu cât Feng Shui a devenit mai popular și accesibil, cu atât practica sa a devenit mai simplistă.

De fapt, ce este Feng Shui -1000x666

Astfel, întreaga artă Feng Shui tradițional a fost redusă până la a se limita la concepte de „bine” sau de „rău” și de „util” sau de „inutil”. De multe ori, cu precădere în ultimii ani în România, rațiunea și judecata sunt înlocuite doar de a dorința de a face din Feng Shui o afacere profitabilă.

Însă înainte de a trece la orice acțiune, este important să înțelegem CUM trebuie utilizat Feng Shui! Deși Feng Shui tradițional pare a fi complex prin formule și nu prea accesibil din cauza sistemele sale de aplicare, reprezintă mai mult decât simple noțiuni de „bine” sau „rău”.

Sigur că toți ne dorim să aflăm ce anume ne face rău, cât de mult, dar și DE CE ceva nu ne face bine!

De exemplu, majoritatea oamenilor știu deja că nu ar trebui să doarmă sau să stea mai mult timp sub o grindă. Este unul dintre principiile cunoscute din Feng Shui. (Apropo: nu înțeleg de ce unii arhitecți insistă să pună în casele oamenilor cât mai multe grinzi “rustice”?! )

Dar, de fapt, lumea habar nu are DE CE nu ar trebui să doarmă sub o grindă! Pur și simplu doar au auzit de la alții că nu e bine și au luat-o ca atare. Tocmai această atitudine ar trebui evitată în Feng Shui, întrucât poate duce spre zona de superstiție, ceva „Voodoo” sau, mai mult, la temeri inutile.

Grinzile sunt considerate o formă negativă deoarece reduc și modifică sensul, direcția și puterea Qi-ului. Cel mai adesea nu se face o distincție clară între ce anume afectează o grindă într-o cameră într-un sector Yan Nian sau într-un sector Wu Gui. În mod normal, orice consultant Feng Shui ar trebui să știe exact ce tip de Qi este afectat de acea grindă și să poată determina cu precizie unde și care este problema.

Astfel, dacă energia sectorului Yan Nian este alterată, cele ce vor avea de suferit vor fi relațiile, iar dacă sectorul Wu Gui este cel afectat de grinzi, atunci probabil că prietenii în care credeai se vor dovedi a fi falși și ipocriți.

Concepția că totul în jurul nostru este ori doar „bine” ori doar „rău”, creează divergențe de opinii, idei preconcepute, susceptibilitate și deseori chiar temeri fără sens.

Este important să înțelegem că Feng Shui nu este nicidecum o superstiție și că totul în Feng Shui tradițional are o motivație și explicație energetică, o justificare foarte concretă.

Ca practicant și consultant Feng Shui tradițional, sunt încântat să constat că sunt din ce în ce mai mulți oameni interesați să afle cum pot să utilizeze partea pozitivă a Qi-ului pentru a-și îmbunătățim nivelul de viață și pentru  a-și atinge obiectivele personale.

Din păcate, adevărata identitate a Feng Shui s-a erodat în secolul XXI. În zilele noastre, totul din jurul nostru pare să aibă o anumită semnificație Feng Shui, începând de la bibelouri, continuând cu tot felul de cristale sau tablouri, mergând până acolo încât este important chiar și în ce culoare îți vopsești părul!

Să revenim cu picioarele pe pământ…

Feng Shui tradițional face parte din cele Cinci Arte Chinezești și se încadrează în artele fizionomiei. Aceasta este în esență știința observării, în special observarea energiei, a Qi-ului. Astfel, Feng Shui tradițional presupune nu numai aplicarea unor formulele prin metode clasice, ci și observarea atentă a mediului în care locuiește sau își desfășoară activitatea profesională o anumită persoană.

Analizarea mediului înconjurător și a formelor de relief din împrejurimi este de asemenea importantă. Din păcate, actualmente, metode moderne care au publicat chiar și cărți despre Feng Shui, fac rareori referire la formele exterioare de relief. Majoritatea acestor cărți moderne se referă doar la simbolistică.

DE FAPT, arta Feng Shui tradițional nu se referă la obiecte sau decorațiuni, cum ar fi tablouri, cristale, dragoni sau broaște. Nu este vorba nici despre oglinzi Ba Gua amplasate deasupra ușii de la intrare sau despre rațe mandarine așezate pe birou. Arta Feng Shui tradițional nu se referă la „curățarea” spațiului și nici la terapia cu cristale sau la purtarea anumitor culori sau vopsirea pereților în anumite culori pentru a-ți „spori norocul”.

Arta Feng Shui tradițional NU se axează nicidecum pe amenajarea interioară a casei prin amplasarea anumitor tipuri de plante, tablouri cu anumite imagini, anumite bibelouri sau figurine, nici pe numărul de la telefon, numărul de înmatriculare de la mașină sau numărul casei. La fel, nici nu este nevoie să furi pământul din curtea vecinului tău care este un om mai bogat decât tine, ca să devină și casa ta un “corn al abundenței”. Arta Feng Shui tradițional nu are legătură cu niciuna dintre aceste practici.

Acestea sunt mai degrabă ceea ce maestrul Joey Yap numește „New Age Feng Shui” sau „Pop Feng Shui”. În New Age Feng Shui este vorba despre efectul psihologic al simbolului acelor obiecte și nimic altceva. New Age Feng Shui nu are la bază principii foarte solide, iar practica sa nu-și are rădăcinile în nici o teorie străveche și în niciun text clasic.

De cele mai multe ori, New Age Feng Shui este doar o practică în scop pur comercial, care își are originea în versiuni adaptate “după ureche” ale unor aspecte greșit înțelese și transmise din cultura tradițională chineză.

În Feng Shui tradițional este vorba despre arta de a înțelege, de a capta și de a conecta energia spirituală cu energia universului, stelară, cu energia pământului, a terenului, a casei, și cu energia personală a omului. Iar această energie este disipată în energia celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal, apă. Remediile sau amplificatorii de amplasat sunt chiar cele cinci elemente, în forma lor fizică naturală și nicidecum simbolurile lor.

În schimb, este important cu adevărat să analizăm formațiunile din jurul locului în care trăim sau muncim, într-o manieră cât mai simplă și practică și să conștientizăm în același timp că Feng Shui tradițional reprezintă totuși altceva decât simbolistică.

Există mulți oameni care ar dori să aplice metodele Feng Shui fie acasă, fie la birou dar nu au suficiente informații. Însă menirea unui consultant Feng Shui este aceea de a ajuta la înțelegerea și aplicarea principiilor Feng Shui, în special a celor bazate pe forme de relief și mediu înconjurător.

Pe de altă parte, există de regulă câteva standarde și cerințe minime pe care le ai în vedere atunci când  dorești să investești în imobiliare (fie că vorbim de cumpărare, închiriere, uz personal sau profesional).

Feng Shui îți permite să faci o analiză detaliată a clădirii sau a terenului pe care îl vizezi. Scopul este de a permite cumpărătorilor de imobile să discearnă și să aibă cunoștință despre acele terenuri sau clădiri care nu au un Feng Shui favorabil.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Cătălin Vasiloiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura