fbpx

Destin sau liber arbitru?

Viitorul ni-l putem modela după cum vrem. Viața este un lut căruia voința îi dă forma.” – Liviu Rebreanu, Opere

De-a lungul vieții mele, atât în sfera profesională cât și în viața personală, am constat că noțiunea de destin are adesea un caracter de sacralitate pentru multe persoane, fiind asociat unui element tabu, de care nu te poți atinge și asupra căruia nu poți interveni. Mai mult, în cultura tradițională românească există chiar și un proverb care îmbracă într-o formă foarte plastică și explicită credința populară că „ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Pe de altă parte, există și mulți oameni care nu cred nici în Dumnezeu, nici în divinitate, nici în destin și consideră că dețin controlul asupra propriilor lor vieți, având convingerea că pot obține absolut orice de la viață, pur și simplu.

destin vs liber arbitru

Desigur, există și a treia categorie de persoane care se situează la un nivel intermediar, persoane pentru care credința și religia se împletesc și interferează cu liberul arbitru și capacitatea de autocontrol a propriei vieți, iar noțiunea de destin coexistă alături de ideea că omul dispune de toate resursele necesare de a-și depăși propria condiție.

Viața fiecărui om este irepetabilă, presărată cu experiențe unice. Trebuie să recunoaștem că fiecare dintre noi am trăit și am trecut prin anumite situații în care nu am reușit să găsim o explicație logică evenimentului ce tocmai a avut loc. Știm senzația: Incredibil, oare cum a fost posibil să se întâmple așa ceva?

Contează mai puțin dacă ești credincios sau dacă ești ateu, însă în viața fiecăruia dintre noi a existat sau cel puțin urmează să apară un moment de cotitură, atunci când îți dai seama că se întâmplă lucruri pe care ți-e cu neputință să le înțelegi, care efectiv sunt mai presus de tine și pe care nu le poți controla.

Un proverb românesc spune că: “De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.” Ei bine, nu e chiar așa… Decodificarea destinului din harta natală personală îți poate oferi informații despre ceea ce îți va fi ușor să ai în această viață și despre ceea ce îți va fi foarte greu să obții, așa încât, dacă un anumit element sau aspect nu este prezent în harta ta natală, nu înseamnă că acesta nu poate exista în viața ta, ci că va trebui să depui mult mai mult efort decât alții pentru a te putea bucura de acesta.

Pe de altă parte, faptul că există destin nu echivalează cu pierderea posibilității de a-ți controla propria ta viață. Destinul nu înseamnă că nu poți să-ți atingi țelurile, să-ți îndeplinești visele sau să-ți îmbunătățești viața. În mod sigur o poți face prin studiu, analiză, o planificare riguroasă, muncă asiduă, efort susținut și, desigur, multă perseverență.

Analiza coloanelor destinului vizează identificarea acelor aspecte din viața ta pe care îți va fi mai ușor să le poți controla, dar și al celor pe care îți va fi mai dificil să le influențezi.

Deseori, atunci când vine vorba despre destin, acesta este asociat cu noțiunea de soartă, cu fatalitatea și cu ideea preconcepută că oricărei persoane îi este sortit să facă sau să nu facă anumite lucruri în viață.

Însă destinul nu reprezintă nicidecum fatalitate! Destinul nu este o forță supranaturală care determină în mod implacabil și imposibil de modificat mersul lucrurilor și viața oamenilor! Destinul nu are sensul pe care proverbul „ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!” îl sugerează!

În viața fiecărui om pot să apară sau nu anumite evenimente, iar decodificarea destinului ne ajută să obținem informații valoroase despre capacitatea fiecăruia dintre noi de a se raporta la aceste evenimente, despre abilitatea noastră de a lua cele mai bune decizii în anumite situații și de a acționa astfel încât să ne atingem obiectivele și să obținem rezultatele dorite.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d