fbpx

Despre destin și limite

Fiecare dintre noi suntem unici și speciali, fără îndoială. Și tuturor ne este destinat să facem ceva deosebit în această viață. Întrebarea este: ce anume?

Pe bună dreptate, foarte multe persoane se întreabă care este totuși scopul tuturor eforturilor și a tuturor încercărilor prin care trecem și la care suntem supuși în fiecare zi, dacă totul deja ne este scris și predestinat?

Destin si limite

În aceeași măsură, la nivel global, odată cu evoluția societății, este acceptată din ce în ce mai mult ideea că în sistemele sociale ar trebui să nu mai existe discriminări și diferențieri sociale bazate pe clasă socială, venituri, confortul și dotările locuinței, nivelul de pregătire și educație școlară și profesională, consumul cultural, funcția de conducere sau chiar prestigiul și reputația persoanei.

Este cunoscută și larg acceptată ideea că atunci când depui suficient efort și chiar te străduiești să-ți atingi obiectivele, în principiu poți realiza cam tot ceea ce îți dorești. Dar cu foarte multă muncă.

Astăzi trăim într-o societate în care oamenii au drepturi, sunt protejați și se consideră că nu este corect să etichetezi persoanele sau să le spui oamenilor că nu au capacitatea de a face un anumit lucru, că și-au depășit competențele și mai bine ar fi să lase pe altcineva să se ocupe de rezolvarea unei anume situații. Marile corporații au deja un departament specializat de Resurse Umane care are ca scop să afle ceea ce pot sau nu pot face angajații și să se asigure că viitorii angajați au toate abilitățile necesare pentru a putea deveni capabili și performanți. Oricum, în general, nimănui nu îi place să i se spună că este incapabil să facă ceva.

Cu toate acestea, ar trebui să fim rezonabili și să admitem ideea că viața nu este întotdeauna atât de ușoară și corectă pe cât am vrea să fie!

Dumnezeu a creat acest univers și a făcut astfel încât nu toți oamenii să fie egali pe această planetă. Pe de altă parte, frumusețea umanității rezidă tocmai în diversitate! Cum ar fi dacă toți oamenii din lume ar fi milionari? Sau toți ar președinți de stat? Desigur că întrebarea naște deja un zâmbet în colțul gurii, e limpede că este imposibil. Există un singur Bill Gates, un singur Constantin Brâncuşi și un singur Mihai Eminescu. Ce determină totuși această diferențiere? Ei bine, tocmai destinul fiecăruia dintre noi!

Totuși, asta este o veste bună! Deși chinezii consideră că viața ne este pre-destinată, totuși ei nu au o perspectivă fatalistă asupra vieții. Dacă ne gândim bine, destinul este asemenea unui joc de noroc: nu contează atât de mult ce cărți ai în mână, ci mult mai mult contează CUM joci cărțile pe care le ai!

În studiul metafizicii chineze, marii înțelepți ne-au transmis informații conform cărora universul este alcătuit și influențat de trei elemente esențiale: Cer, Om și Pământ, elemente cunoscute și sub denumirea de Trinitate Cosmică. Fiecare dintre aceste forțe ale Trinității Cosmice – Cerul, Omul, Pământul – controlează și exercită o influență asupra vieții echivalentă fiecare cu 33%.

Un dicton chinezesc cunoscut ce ilustrează absolut perfect acțiunea celor trei componente ale Trinității Cosmice, afirmă că: “Mai întâi Destin (componenta Cer), apoi Noroc (componenta Om – activ sau chiar pro-activ)  și abia apoi Feng Shui”

Astfel, o persoană ce are o capacitate limitată va putea avea multe realizări datorită efortului, străduinței, muncii depuse și a atitudinii pozitive, în timp ce o persoană ce are o capacitate și un potențial de a face lucruri extraordinare își poate irosi potențialul, alegând de exemplu să doarmă sau să se relaxeze.

Cu siguranță acum apare întrebarea: dar dacă totul este deja pre-destinat, care mai este scopul cunoașterii?

Adevărul este că, în viață, este bine să-ți cunoști limitele! Chiar și noi avem o vorbă (iertată-mi fie expresia neacademică – dar este atât de elocventă!) care spune că: “Nu poți să faci bici din ***** și să mai și pocnească”.

Sincer: a-ți cunoaște limitele, a cunoaște ceea ce poți și ceea ce nu poți face, a ști ceea ce nu vei putea niciodată realiza, ei bine – toate acestea vor reuși să facă astfel încât foarte mulți oameni să nu mai ajungă în situații în care să simtă durerea, dezamăgirea, nefericirea și frustrarea – cu siguranță viața ar fi mult mai frumoasă și plăcută, fără presiunea nevoii imperioase de a obține ceva ce până la urmă este chiar imposibil. Cu siguranță ar exista mult mai mulți oameni fericiți pe această lume, dacă ne-am concentra mai mult pe ceea ce putem face și mai puțin pe ceea ce nu putem face!

Există mai multe moduri prin care destinul poate avea o influență pozitivă asupra vieții tale. Cunoașterea propriilor limite reprezintă doar un aspect al Destinului – celelalte aspecte al Destinului fiind reprezentate de cunoașterea adevăratelor tale abilități și talente.

În ultimii 20 de ani a apărut o adevărată industrie care are ca scop principal acela de a-i ajuta pe oameni să se înțeleagă mai bine, să-și folosească mai bine și mai eficient talentele, să-și descopere sinele și capacitățile, iar toate acestea pot fi dezvăluite prin analiza și decodificarea Destinului.

Fiecare dintre noi suntem unici și speciali, fără îndoială. Și tuturor ne este destinat să facem ceva deosebit în această viață. Întrebarea este: ce anume?

Un răspuns la „Despre destin și limite”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d